Culinair

Culinair

Wat is de betekenis van Culinair eigenlijk? Feitelijk heeft het gewoon te maken met alles wat gaat over lekker eten en koken. Het betreft eigenlijk de kookkunst van de kok in de keuken en wanneer dit bereid is kan je lekker culinair genieten.

Het woord “culinair” stamt overigens af van het Latijnse woord culina, wat “de kookkunst” of “de keuken betreffende” betekent.

Een ander woord voor culinair kan zijn gastronomisch. Maar in de volksmond wordt culinair toch wat vaker gebruikt. Gastronomisch gaat toch meer de kant op van Michelin sterren koken. Maar aan de andere kant, als je daar gaat eten en lekker aan het genieten bent noem je het gerecht van de kok weer een culinair hoogstandje.

Gastronomie is de kunst van lekker eten. Een gerecht wordt culinair genoemd wanneer het is bereid volgens de regels van de hogere kookkunst. Het woord ‘gastronomie’ komt van het Oudgriekse woord gaster (maag) en nomos (kennis).

Er is zelfs een heel woordenboek samengesteld over de termen en woorden welke voorkomen tijdens de bereiding in de keuken. Of wat dacht u van een reisorganisatie met gastronomische reizen over de gehele wereld om de kookkunsten verder over de grens te gaan ontdekken. Zie de links verderop op deze pagina.

Naast de culinaire kookprogramma’s hebben we natuurlijk ook de recensies van de verschillende restaurants in binnen- en buitenland. In diverse kranten en tijdschriften vindt u deze terug. Ook populair zijn de verschillende cursussen welke er worden gegeven over culinair koken. Daarnaast kan je je ook specialiseren in bepaalde onderdelen zoals een patisseriecursus.

Bij culinair eten ben je misschien snel geneigd om te denken aan de Franse keuken, maar dat is net als bij wijn, iets van vroeger. Er zijn natuurlijk heerlijke wijnen uit andere gebieden. Maar ook als je het over culinair koken hebt hebben we het niet meer over de Franse keuken maar kunnen we het net zo goed hebben over de Italiaan, Japans of Chinees eten etc. Culinair of gastronomisch eten is klaargemaakt eten wat even met wat meer aandacht is bereid dat een gewone schnitzel bij het restaurant om de hoek.

Culinair eten heeft de laatste jaren een vlucht genomen in Nederland. Nederland stond een aantal jaren geleden, zeg even voor het jaar 2000, niet bepaald bekend om zijn culinaire hoogstandjes maar daar is mede vanwege de kookprogramma’s ook verandering in gekomen. We zijn met z’n allen lekker eten meer gaan waarderen en als gevolg daarvan kwam er meer vraag en dus ook meer aanbod. Natuurlijk willen we alles zelf ook een keer graan proeven en dat kan je prachtig buiten de deur doen.

Steeds meer mensen trekken er daarom regelmatig op uit om tijdens een culinair weekend, of gedurende de week tijdens een midweek arrangement gastronomisch te gaan genieten. Wij bieden jullie naast deze gespecialiseerde accommodaties ook de wat kleinere hotels aan waar je een smaakvol diner krijgt voorgeschoteld want voor iedereen is een culinair arrangement verschillend omdat smaken nu eenmaal verschillen.

Naast de culinaire kookprogramma’s hebben we natuurlijk ook de recensies van de verschillende restaurants in binnen- en buitenland. In diverse kranten en tijdschriften vindt u deze terug.

Op onze culinaire website treffen jullie dus met name culinaire arrangementen aan van diverse accommodaties om daar eens te gaan eten en overnachten. Op deze pagina zeker ook wat uitnodigingen naar bedrijven waar u ook eens een kijkje kunnen gaan nemen. Wij zullen deze met een bepaalde regelmaat actualiseren.

Wij wensen iedereen die van lekker eten houdt nog vele culinaire belevingen in de toekomst.

 

Informatiebronnen culinair;

https://www.encyclo.nl/begrip/culinair ( voor uitgebreidere informatie over de definitie culinair)

https://www.betekenis-definitie.nl/culinair ( ook over de definitie)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gastronomie ( over gastronomie)

https://www.kokswereld.nl/culinair-woordenboek/ ( van A-Z, de culinaire betekenissen)

https://www.experiencetravel.nl/thema/culinair-gastronomie (culinaire reizen)

https://www.telegraaf.nl/lifestyle/culinair

https://www.keizerculinair.nl/kookcursus/

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Scroll naar boven